Puheenjohtajan terveiset

17.08.2017

PUHEENJOHTAJAN TERVEISET

Hyvät muistiystävät!

Muistiliiton toimintasuunnitelman johtavana ajatuksena on tänä vuonna ollut kohti muistiystävällistä Suomea, joka on myös kansallisen muistiohjelman tavoitteena. Muistiliiton strategian johtoajatuksena vuosille 2017–2020 on Muistiystävällisen Suomen rakentaja.

 

Muistiystävällistä kuntaa voimme kaikki osaltamme olla rakentamassa. Hiljattain olleissa kuntavaaleissa ehdokkailla oli mahdollisuus sitoutua muistiystävällisen kunnan rakentamiseen. Muistisairauksien yleisyys on otettava huomioon, kun suunnitellaan ikäystävällisiä palveluja. Kunnissa suunnitellaan nyt tuleville vuosille strategiaa, joten nyt on hyvä mahdollisuus myös toteuttaa asioita ihmisläheisemmin.

 

Lapinjärven kunta Uudellamaalla on aloittanut toteuttaa muistiystävällisen kunnan rakentamista. Tavoitteena on kehittää ihmislähtöinen keskusta-alue, joka toimii palvelukorttelina ja hyödyntää jo olemassa olevia toimintoja ja mahdollisuuksia. Tuollaisessa taajamassa muistisairaatkin voisivat liikkua vapaasti. Ei tarvittaisi enää eristettyjä yksiköitä, vaan kaikki saisivat elää vapaasti erilaisten opasteiden ja myös taiteen keinoin. Tuolloin tulee toteutumaan turvallisuus, esteettömyys ja virikkeellisyys. Ainakin Tanskassa ja Hollannissa on jo olemassa muistiystävällisiä taajamia, kokonaisia kaupungin osia. Hiljattain oli uutinen, jossa mainittiin, että Helsingissäkin on aloitettu suunnittelemaan samantyyppistä kaupunginosaa.

 

Tukholmassa, ikääntyneiden asumisyksiköiden läheisyydessä on olemassa aistipuutarha, Sinnenas trädgård. Siellä asukkaat voivat tavata toisiaan, vierailijoita ja perheenjäseniään. Kaikilla talojen asukkailla on mahdollista päästä sosiaaliseen vuorivaikutukseen tapaamalla muita ja olla kosketuksissa luonnon kanssa. Puutarhassa stimuloidaan kaikki aistit, näkö, kuulo, haju, kosketus ja maku. Siellä on erilaisia kasveja ja tietysti myös monenlaisia tuoksuja. Myös kuplivaa vettä on altaassa. Eri aistien käyttö herättää muistoja, tunteita, ajatuksia ja monia hyviä asioita. Kenenkään ei tarvitse olla yksin asunnossaan. Arkipäivässä hyvin pienilläkin asioilla meillä kaikilla on mahdollista olla muistiystävällisiä: voimme olla ystävänä tukea tarvitseville!

 

Nyt jo edesmennyt ystäväni on runossaan tuonut hyvin esille kuinka voimme pienilläkin teoilla yksilötasolla olla muistiystävällisiä. Sehän on tavallisia arjen kohtaamisia, tapaamisia ja jutustelua. Kaikilla näillä pienilläkin toiminnoilla saamme paljon hyvää aikaan.

Kulje rinnallani ystäväni, tänään hyvänä päivänä.

Jos huomenna murhe yllättää

kuljethan silloinkin rinnallani.

Vaikka et sanoisikaan mitään,

pidä kuitenkin kättäni lämpimässä kädessäsi.

Terveisin, Liisa                (Lilli Leskinen, polun varrella pieniä kukkia 1996)

17.08.2017Puheenjohtajan terveiset
07.03.2016talviulkoiluvarusteet
11.02.2016Puheenjohtajan terveiset
21.04.2015Hypistelymuhvit
26.01.2015Puheenjohtajan terveiset
28.10.2014Muisti ry