Päiväkirjan sivuilta kuunneltavaksi vertaistueksi

11.03.2020

Pohjois-Karjalan Muisti ry etsii muistisairaiden läheisiä mukaan uuteen projektiin. Päiväkirjamerkinnät toteutetaan kuunneltavaan muotoon, osaksi verkkosivujen tarinapolkuja ja Muistiradiota. 

Pohjois-Karjalan Muisti ry toteutti viime vuonna (2019) Muistin tähden –hankkeen, jossa syntyi kokoelma kuunneltavia radiojuttuja yhdistyksen verkkosivuille.

-         Muistiradio-nimen alla julkaistut jutut ja tarinat löysivät hyvin yleisönsä mm. Facebook-päivitystemme kautta. Verkkosivuilla kävijöiden määrä moninkertaistui vuoden aikana, juttuja kuunneltiin paljon, kertoo hankevastaava, toimittaja Sarah Laukkanen.

Muistiradion jaksoja syntyi lähes seitsemänkymmentä, ja nyt niiden tekeminen jatkuu uuden hankkeen voimin. Osana Joensuun kaupungin KAKE 2.0 –hanketta Muisti ry toteuttaa Voimatarina-hankkeen. Nyt Muistiradion jaksot ryhmitellään verkkosivuille omiksi ns. tarinapoluikseen, jotta aiheesta tietoa etsivä löytää helpommin juuri sen tiedon tai tarinan, jonka tarvitsee. Muistipulmien kanssa kamppaileva löytää asiantuntijoiden neuvoja ja vaikkapa muistihoitajien haastatteluja, muistisairaan läheinen puolestaan samassa tilanteessa olevien vertaistarinoita.

VERTAISTUKEA TÄSSÄ AJASSA

Tavoitteena on luoda uusi vertaistuen muoto, joka olisi kenen tahansa käytettävissä, missä ja milloin tahansa.

-         Muistisairaiden läheiset, heidän lapsensa, ovat usein 35-60 -vuotiaita, kiireisimmässä elämänvaiheessaan kaikin puolin, ja siihen tulee sitten hoidettavaksi muistisairaan äidin tai isän asiat. Vertaistuelle olisi huutava tarve, mutta eiväthän nämä ihmiset ennätä joka viikko istumaan minnekään vertaisryhmään, hyvä kun ehtivät kaiken muun hoitamaan. Mutta jossain välissä kännykkänsä kautta ehtii ehkä kuuntelemaan niiden tarinoita, jotka ovat tismalleen samassa tilanteessa, Sarah Laukkanen pohtii.

-         Radiota ja Muistiradiota tehdessä olen huomannut sen, miten voimaannuttavaa on kertoa ajatuksiaan omalla äänellään. Joku kysyy ja haluaa oikeasti tietää – saa kerrankin kertoa kaiken sen, mitä on kenties kauankin mielessään pyöritellyt muttei ole tohtinut ääneen sanoa. Toinen voimaannuttava vaihe on kuunnella omaa puhettaan, kun toimittaja on kerrotut asiat toimittanut sellaiseen pakettiin, josta kertoja/haastateltava voi olla itse aidosti ylpeä. Ja vielä kolmantena voimaa antavana seikkana ulkopuolisilta tuleva positiivinen palaute! 

Juttuja kuunteleva puolestaan saa itselleen tukea siitä, että toinen samankaltaisessa tilanteessa oleva kertoo kokemuksistaan. Omalla äänellään, samalla kun painotukset, äänensävyt ja tauotkin kertovat paljon ns. rivien välissä. Kertoja tulee äänensä kautta lähelle eri tavalla kuin kirjoitetussa tekstissä ja voi näin tavoittaa aidolla tavalla kuuntelijansa.

PÄIVÄKIRJAN KAUTTA KUUNNELTAVAKSI

Uutena tapana tarinoiden kertomiseen otetaan päiväkirjanomaisten merkintöjen toteuttaminen yhdistyksen verkkosivuilla kuunneltavaan muotoon. Etsinnässä onkin nyt sellaisia muistisairaiden läheisiä, jotka tuntevat päiväkirjan kirjoittamisen omaksi tavaksi tallentaa ja purkaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan.

-         Näistähän voisi tulla lyhyiden kuunnelmien kaltaisia juttuja kuunneltavaksi, Sarah Laukkanen suunnittelee.

 

Onko sinulla muistisairas läheinen? Kirjoitatko tai haluaisitko kirjoittaa ajatuksistasi päiväkirjaa ja kuulla tarinasi luettuna? Ota yhteyttä Sarah Laukkaseen. Kaikkia päiväkirjatarinoita ei välttämättä julkaista verkkosivuilla, ellei kirjoittaja sitä halua. Kuunneltavan tarinan saa silloin vain omaan, yksityiseen käyttöönsä.

Tästä niin kutsutusta Päiväkirjaryhmästä kerromme kaikille kiinnostuneille tilaisuudessa, jonka järjestämme koronavirustilanteen rauhoituttua.

Voimatarina-hanke päiväkirjaryhmineen ja tarinapolkuineen on siis osa Joensuun kaupungin KAKE 2.0 –hanketta. Sitä rahoittavat kaupungin lisäksi Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.

Yhteystiedot:

Sarah Laukkanen

toimittaja, hankevastaava    p. 044 4277 310

sarah.laukkanen@pkmuistiry.fi

www.pkmuistiry.fi/muistiradio

23.04.2024Luento kodin turvallisuudesta tiistaina 7.5 klo 14-15
02.04.2024Omaishoidon tuen luento tiistaina 23.4 klo 14-15
02.04.2024Lakimiehen luento maanantaina 15.4 klo 14-15
27.03.2024Rauhallista pääsiäisen aikaa!
25.03.2024Tervetuloa yhdistyksen kevätkokoukseen!
20.03.2024Koulutusta vapaaehtoisille!
27.02.2024Työikäisenä sairastuneiden ja heidän läheistensä vertaispäivät lauantaisin keväällä 2024
10.01.2024Muistiluotsin avoimet ovet tiistaina 23.1.2024 klo 10-15
21.12.2023Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2024!
22.11.2023Lakimiehen luento torstaina 14.12.2023

Siirry arkistoon »