Puheenjohtajan terveiset

11.02.2016

2016

Muistilehdessä näkökulma-palstaa pitävä Satu Salonen on ainakin kahteen kertaan viimeisten vuosien aikana kirjoittanut hyvistä muistoista ja siitä kuinka hyvä mieli parantaa myös muistia. Meillä kaikilla on monenlaisia muistoja eletystä elämästä – hyviä ja huonoja. Muistot ovat siitä erikoisia, että ne muuttuvat, niihin tulee jotakin lisää ja jotakin jää pois, mielikuvituskin tekee työtään. Kaikesta huolimatta muistot ovat meille tärkeitä.  Kaikista rakkaimpia muistoja ovat erityisesti lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluvat tapahtumat. Ryhmissä, joissa keskustellaan muistoista, jutut menevät useimmiten juuri tuonne varhaisimpiin vaiheisiin. Muistisairaudesta huolimattakin juuri nuo kaukaisimmat muistot, joihin liittyy paljon tunteita, säilyvät hyvin. Vaikeatkin muistot on elämän jossakin vaiheessa käsiteltävä, niitä ei voi ohittaa.

Lapset pohtivat eräässä tilaisuudessa vanhuutta ja muistamista. Eräs lapsista sanoi, että vanhus on onnellinen, kun se muistelee nuoruuttaan. Kyseinen vanhus oli tässä tapauksessa vasta 25-vuotias! Pieni lapsikin jo kuitenkin tiesi, että nuoruuden muistelu on mieluista.
Syksyn muistikonferenssissa puhuttiin siitä kuinka voi tehdä omaa muistityötä. Jokainen voi omassa mielessään houkuttaa esiin hyviä asioita, jolloin yksi osa aivoista aktivoituu ja sitten lopulta koko pää!

Kuinka sitten voimme säilöä elämämme ihania asioita? Satu ehdottaa, että otamme käyttöön muistojen laatikon. Laatikon täyttämisen voi aloittaa vaikka heti. Johonkin erityiseen tilanteeseen liittyvän esineen avulla asiat helpommin palautuvat mieleen. Laatikossa voi olla valokuvia, äänitteitä mielimusiikista, kaikkea sellaista mikä tuo nyt iloa elämään. Nämä pienet muistot tuovat iloa varmasti myöhemminkin.  Ne ovat myös osa omaa elämäntarinaamme.

Joululoman aikana aloin itse keräämään tällaista muistojen laatikkoa. Toistaiseksi taitaa olla niin, että olen jo tallettanut liian paljon kaikenlaista, joista pitäisi osata ensin luopua. Vanha muistokirja on säilynyt yli 50 vuotta ja kulkenut mukanani. Tottahan se on, että sieltä kun lukee kiiltokuvan vieressä olevia muistorunoja, tulee mieleen ystävä, joka siihen on kirjoittanut. Samalla muistuu mieleen monia mukavia asioita.

Aloitamme taas uuden vuoden monenlaisella toiminnalla. Kaikki ovat tervetulleita mukaan, entiset ja uudet jäsenet. Odotellaan valoisampia päiviä ja mietitään valoisia muistoja!

kun haluat muistella menneitä aikoja,

avaa sydämessäsi muistojen laatikko.

Sieltä löydät kauneimmat tarinasi”

Liisa

17.08.2017Puheenjohtajan terveiset
07.03.2016talviulkoiluvarusteet
11.02.2016Puheenjohtajan terveiset
21.04.2015Hypistelymuhvit
26.01.2015Puheenjohtajan terveiset
28.10.2014Muisti ry