Läheisen päiväkirja

Läheisen sairastuminen muistisairauteen tuo elämään paljon uusia asioita. Selvitettävää, surua ja huolehtimisen aihetta. Ehkä sellaisiakin tunteita ja ajatuksia, joita ei halua kenellekään edes kertoa.

Päiväkirjan kirjoittaminen voi olla hyvä keino purkaa näitä asioita. Tunteiden taakka kevenee, kun ne saavat sanoina muodon. Lue ja kuuntele lisää painamalla tästä.

Tähän rohkaisemme uudessa Voimatarina-hankkeessamme. Sen kautta päiväkirjamerkinnät löytävät vertaistueksi kaikille samankaltaisessa elämäntilanteessa oleville.

Kuuntele muistisairaiden läheisten päiväkirjaotteita:

Ilmarin päiväkirjassa pohditaan sitä, millaista on olla elävän leski - elää lesken elämää, yksin, muistisairaan vaimon ollessa hoitokodissa. Lukijana Aimo Salonen.

Ilmarin päiväkirja-monologin voit katsoa myös YouTube-videona alla olevasta linkistä. Pääosassa Aimo Salonen. Kuvaus: Henri Jumppanen.

Merjan päiväkirjassa äidin Alzheimer tuo arkeen kummallista pukeutumista ja pulmia raha-asioiden kanssa.

Maijan päiväkirjassa muistoja ja ajatuksia herättää kaapista löytyvä edesmenneen äidin valokuva.

Anitan päiväkirjassa voimia vaativat niin isän kuin äidin muistisairaus, päivystyksen ja hoitopaikkojen välien ramppaaminen sekä äidin harhat.

Mitä on olla elossa? Mitä se on, kun jäähyväiset ja luopuminen kestävät vuosia? Liisan päiväkirjassa ollaan suurten kysymysten äärellä.

Anna-Leenan päiväkirjassa yöt ovat levottomia ja arkiset asiat tuottavat muistisairaalle puolisolle pulmia. Alzheimer etenee nopeasti ja tuo muutoksia elämään.

Katariinan päiväkirjassa pohditaan suhtautumista edesmenneen isän viimeisiin aikoihin muistisairauden kanssa - osasiko sairaanhoitaja suhtautua siihen ammattinsa kautta vai tyttärenä?

Katri lukee päiväkirjaansa, joka kertoo äidin sairastumisesta. Elämä muuttui tammikuussa 2016, kun äiti sai aivoinfarktin. Sen jälkeen hänellä todettiin verisuoniperäinen muistisairaus.

Lukijana Sarah Laukkanen (ellei toisin mainita).

Pianotausta Samuli Moilanen: improvisaatio päiväkirja-teemaan.

Haluatko omat päiväkirjaotteesi kuunneltavaksi? Ota yhteyttä sähköpostilla sarah.laukkanen@pkmuistiry.fi tai soittamalla 044 4277 310.