Läheisen päiväkirja

Läheisen sairastuminen muistisairauteen tuo elämään paljon uusia asioita. Selvitettävää, surua ja huolehtimisen aihetta. Ehkä sellaisiakin tunteita ja ajatuksia, joita ei halua kenellekään edes kertoa.

Päiväkirjan kirjoittaminen voi olla hyvä keino purkaa näitä asioita. Tunteiden taakka kevenee, kun ne saavat sanoina muodon. Lue ja kuuntele lisää tästä.

Kuuntele alta muistisairaiden läheisten päiväkirjaotteita:

Ilmarin päiväkirjassa pohditaan sitä, millaista on olla elävän leski - elää lesken elämää, yksin, muistisairaan vaimon ollessa hoitokodissa. Lukijana Aimo Salonen.

Ilmarin päiväkirja-monologin voit katsoa myös YouTube-videona alla olevasta linkistä. Pääosassa Aimo Salonen. Kuvaus: Henri Jumppanen.

Merjan päiväkirjassa äidin Alzheimer tuo arkeen kummallista pukeutumista ja pulmia raha-asioiden kanssa.

Tiinan päiväkirjassa muistellaan isän muistisairautta. Vaikka huolta oli paljon, toi sairaus mukanaan myös uutta läheisyyttä isän ja tyttären väleihin.

Annelin päiväkirja - matka ystävän rinnalla kertoo Sinin ja Annelin elämän mittaisesta ystävyydestä. Muistisairaus muuttaa ystävyyttä, mutta Anneli haluaa kulkea Sinin rinnalla loppuun asti.

Maijan päiväkirjassa muistoja ja ajatuksia herättää kaapista löytyvä edesmenneen äidin valokuva.

Anitan päiväkirjassa voimia vaativat niin isän kuin äidin muistisairaus, päivystyksen ja hoitopaikkojen välien ramppaaminen sekä äidin harhat.

Mitä on olla elossa? Mitä se on, kun jäähyväiset ja luopuminen kestävät vuosia? Liisan päiväkirjassa ollaan suurten kysymysten äärellä.

Liisan päiväkirja, osa 2 kertoo ajasta pitkien jäähyväisten jälkeen. Millainen on ensimmäinen kesä ilman äitiä?

Tainan päiväkirja: Onko pakko jos ei taho? Äidin muistisairaus on saanut Tainan pohtimaan ihmisen itsemääräämisoikeutta. Kuka määrää ja mistä asioista?

Anna-Leenan päiväkirjassa yöt ovat levottomia ja arkiset asiat tuottavat muistisairaalle puolisolle pulmia. Alzheimer etenee nopeasti ja tuo muutoksia elämään.

Katariinan päiväkirjassa pohditaan suhtautumista edesmenneen isän viimeisiin aikoihin muistisairauden kanssa - osasiko sairaanhoitaja suhtautua siihen ammattinsa kautta vai tyttärenä?

Eveliinan päiväkirjaotteessa palataan koronakevääseen.

Eveliinan päiväkirja: Mummo kertoo nuoren opettajan arjesta sairastuneen mummon kanssa. Työn tuoma kokemus antaa selviytymiskeinot moneen tilanteeseen.

Katri lukee päiväkirjaansa, joka kertoo äidin sairastumisesta. Elämä muuttui tammikuussa 2016, kun äiti sai aivoinfarktin. Sen jälkeen hänellä todettiin verisuoniperäinen muistisairaus.

Toimittaja, tarinoiden lukija Sarah Laukkanen (ellei toisin mainita).

Pianotausta Samuli Moilanen: improvisaatio päiväkirja-teemaan.