Iäkkäämpiin ihmisiin verrattuna työikäisellä on erilainen
elämäntilanne ja erilaiset tarpeet, joihin palvelujärjestelmä ei välttämättä vastaa. Sairaus heikentää työkykyä, mutta se ei kuitenkaan häviä hetkessä. Työkokemuksesta on hyötyä, ja ammattitaito voi säilyä hyvinkin pitkään.

Työikäisten muistisairauksien erityispiirteet liittyvät yleensä elämäntilanteeseen ja sen muodostamiin haasteisiin. Työelämä tuo omat haasteensa, perheessä voi olla nuoria lapsia, on luottamustehtäviä tai harrastuksia. Työntekijäroolin lisäksi roolit puolisona ja vanhempana muuttuvat.

Työikäisenä sairastuneille on oma ryhmänsä "Tsempparit". Kysy lisää Riitalta, p. 050 4641604.

Muistihoitajan puheille kannattaa hakeutua mieluummin liian ajoissa kuin myöhään, sanoo tässä haastattelussa muistihoitaja Siru Siimes.

Muistathan, että aina ei ole kyse muistisairaudesta! Jos työikäisen muisti alkaa temppuilla työuupumuksen tai stressin myötä, asia täytyy kuitenkin ottaa vakavasti ja tutkia, sanoo työterveyspsykologi Anne Monni Muistiradiossa, kuuntele tästä!

Työpaikallasi muistisairaus pitäisi myös uskaltaa ja osata ottaa puheeksi. Kuuntele työterveyspsykologi Merja Raassinan haastattelu aiheesta tämän linkin kautta.

Muistisairauteen sairastuneiden tarinoita

Vaikka muutokset voivat tuntua raskailta, voi uudesta arjesta löytyä paljon hyviä asioita. Arjen kiireet voi jättää taka-alalle, ja keskittyä itselle tärkeisiin asioihin. Onnistuneitakin tarinoita on olemassa.