Kesätauon jälkeen kohti syyskauden toimintaa

29.07.2020

Erityislaatuisen kevään jälkeen, kesälomakauden päättymisen kynnyksellä, on hyvä hetki pohtia, mitä poikkeusaika on erilaisissa perheissä merkinnyt? Mitä se on merkinnyt niissä perheissä, joissa perheenjäsenen muistisairaus on osa elämää? Ovatko he saaneet sairaudestaan diagnoosin, jotka ovat muistisairautta epäilleet? Ovatko sairastuneet päässeet hoidon piiriin ja tukea paitsi itselleen myös läheisilleen?

- Todennäköisesti monella diagnoosin saaminen on viivästynyt. Onneksi Siun soten muistihoitajat pystyivät tarjoamaan apua puhelimitse. Vertaistuen äärelle pääseminen on ollut vaikeaa, emmekä mekään voineet keväällä tarjota täysimittaisesti tukea esimerkiksi työikäisinä sairastuneille, valottaa Pohjois-Karjalan Muisti ry:n toiminnanjohtaja Leena Knuuttila mennyttä kevättä.

Knuuttilan mukaan joissakin perheissä on voinut olla hyötyäkin siitä, että perheenjäsenet ovat olleet tavallista tiiviimmin tekemisissä keskenään, kun vaikkapa ulkomaan lomareissuille ei ole kesällä lähdetty. On huomattu ja pistetty merkille, jos esimerkiksi vanhempien tai isovanhempien muistissa on ilmennyt muutoksia.

Toisaalta samaan aikaan on jouduttu ratkomaan pulmia perheen kesken, ilman muistityön ammattilaisten ja vertaisryhmien tukea. Monelle sairastuneelle ja läheiselle Muisti ry:n viikoittaiset, säännölliset kokoontumiset ja ryhmät ovat normaalitilanteessa olleet ensiarvoisen tärkeitä. Niiden jääminen pois arjesta on vienyt elämästä rytmiä ja sisältöä.

- Nykyajan tekniikan tarjoamat mahdollisuudet kuten vaikkapa WhatsApp-ryhmät eivät kaikille muistisairaille riitä. Ne eivät pystyneet korvaamaan tutun ryhmän ja ohjaajien kasvokkaista, säännöllistä tapaamista, kun sitä kokeilimme, Leena Knuuttila kertoo.

Pohjois-Karjalan Muistiyhdistyksessä palattiin koronakeväässä perinteisten keinojen äärelle. Yhdistyksen ja vertaisryhmien jäsenille lähetettiin postissa säännöllisesti eräänlainen ”vertaiskirje”, useamman sivun lehtinen, jossa oli mm. aivotreenitehtäviä, jäsenten lähettämiä kuvia ja tekstejä. Tästä palaute oli varsin positiivista, Knuuttila kertoo.

- Eräs muistisairaan läheinen kertoi, että jos vaikka kaikki muu olikin välillä hukassa, niin nämä lehtiset olivat kyllä aina tallessa.

SYYSKAUDEN TOIMINTA KÄYNNISTYMÄSSÄ

Jos muistiin liittyvät asiat kiinnostavat, askarruttavat tai ovat perheessä ajankohtaisia, olemme tukena ja apuna. Toimintaa on niin sairastuneille kuin läheisillekin. Katso lisää Toimintakalenteri-palkin kautta.

29.09.2022Rautavaaran Metsäkartanolle 26.11.2022
11.08.2022Muistihoitajat 20 vuotta Pohjois-Karjalassa
22.06.2022Hyvää kesää!
13.04.2022Hyvää pääsiäisen aikaa
25.03.2022Päivi Veikka Muistiluotsin muistiasiantuntijana
28.01.2022Pohjois-Karjalan Muisti ry hakee Muistiluotsitoiminnan muistiasiantuntijan sijaista
19.01.2022Kevättä kohti
21.12.2021Hyvää joulun ja vuoden vaihteen aikaa
21.10.2021Avoimet ovet Rantakatu 23 2. kerros, Joensuu
18.03.2021Starttikurssi

Siirry arkistoon »